SÅTIPS

SÅTIPS - SKIKKELIG KORTREIST AVLING


Er det vanskelig? Hvorfor blir spirene så lange og tynne? Når og hvor mye skal jeg tynne ut? Mange spørsmål som krever svar!

Vi vil gjerne vise dere at det er mulighet for å få å dyrke selv her i Nord-Norge også. Spør oss gjerne om råd når du er innom din lokale SOLHAGE. Du finnner også mye god informasjon hos Nelson Garden.

1


JORD


Det er viktig at frøene faller i god jord. Så- & kaktusjord er svakt gjødslet og finsiktet med mye sand. Den er luftig og vil gi god drenering. Når priklingene skal pottes om så kan du gå over til vanlig blomsterjord.


2


FRØ


Før du sår bør du lese dyrknings veiledningen på posen. Det er varierende spiretemperatur og såtid på de forskjellige sortene. De fleste sorter kan med fordel såes inne for omprikling og senere utplanting, når faren for frost er over. Ved hjelp av god merking vil du alltid raskt finne den viktigste informasjonen først, direkte på frøposens fremside!

3


HVA SKAL MAN PLANTE I?


Det finnes en rekke forskjellig produkter på markedet som kan hjelpe deg med å få til en egen avling. De rimligste produktene finner du kanskje i eget hus i form av bøtter og kar. Det viktigste er at det er hull i potten/karet slik at du ikke overvanner. Det er også viktig å kunne følge med på utvikling av røttene uten at du ødelegger de. En pluggboks som er avbildet er en god investering for en nybegynner. Husk på at det alltid skal dekkes til med plast/lokk før spiring.

4


HVOR MYE LYS?


Planten må stå lyst. Jo mer varme plantene får, jo mer lys vil de trenge. Dersom du ikke har tilleggslys, eks. lysstoffrørlamper, må du ikke så for tidlig. Da vil du få lange, bleke spirer. Små planter vil ha godt med lys, men ikke direkte sollys.

5


GJØDSEL?


Det er viktig å merke seg at alle planter vil ha gjødsel. Men det er også viktig at man ikke skal overgjødsle. Følg anvisning på produktet! Når det gjelder gjødsling av frø/spirer så skal man ikke gjødsle før spiren har blitt priklet om og har utviklet røtter som når ut til veggen/bunn av potta.