Bedriftsnavn

Gartneriene og hagesentrene for et hardført klima

Tips om stauder - flerårige blomster

Når staudene dukker opp om våren så er det alltid like spennende å se om den vil vokse større enn i fjor - om den gir like mye blomster - eller om den dukker opp i det hele tatt.
Hvis du nå skal lage deg et nytt staudebed så har vi noen tips og råd som kan være nyttig for staudene - både denne sommeren og for de kommende år.

Planlegging:
Tenk ut hvilke farger du ønsker deg - om du ønsker at alle plantene skal være i en sjanger eller om du ønsker et fargesprakende bed i alle regnbuens farger.
Finn frem penn og papir og tegn opp bedet/rabatten. Vi anbefaler at du setter ned 3, 5 eller 7 planter av samme type staude for at bedet skal få et helhetlig utseende. Sett opp de høyeste staudene enten i midten av et rundt bed eller bakerst inn mot en vegg. Sett de laveste foran. På våre staudesider så kan du finne ut hvilke stauder som egner seg her i Nord-Norge, og hvilke stader som blomstrer om våren, sommeren, høsten og hvilke som trives best i skrinn jord.

Du må også tenke litt på om bedet ligger på solsiden eller ei - og hvilke type jord som er der.
Planting
Grav opp hele området du skal plante nytt  og fjern alt ugress. Vær nøye - du har igjen for dette til våren. Du kan også benytte deg av Keeper ugressfjerner som effektiv tar knekken på alt av røtter.  Velgrer du å bruke dette må du vente et par uker før du setter ned nye planter.

Bland inn kugjødselkompost og benmel, sett ned de nye plantene og vann godt.  Spe på med litt fullgjødsel etter et par uker.

Veien videre
Når har vokst seg store og sterke så kan de med fordel deles opp.  Dette gjøres helst vår eller høst.
Fortsett den gode jobben med å luke ugress - og la de bare dø ned å visne om høsten. Det visne bladverket vil da beskytte røttene gjennom vinteren.

Så er det bare til å nyte det vakre bedet som vil blomstre gjennom hele sommeren!
 

Spesielt om steinbed/fjellhage

En fjellhage eller et steinbed med fargespraken- de turer og tepper, er en fryd for øyet
Har du ikke naturlig stein eller fjell i hagen, så er det ikke et problem. Du kan alikevel få et slikt, det er bare å slippe fantasien løs.Når du lager et steinbed, så er det noen viktige punkter du må tenke på:

  • Det skal være stein både under og over bakken. Dette på grunn av oppvarming og drenering.
  • Pass på at du ikke har for våt jord. Det må være en jord som tørker opp innimellom. Bland gjerne litt sand sammen med jorda.
  • Er det mye stien(drenering) under som gjør at jorda vaskes bort, så legg en duk under. Da dreneres kun vannet bort og ikke jorda.
  • Velg planter som er beregnet for tørre sandholdige forhold.
  • Sett sammen planter som har ulik vekst og blomstringstid.

Eksempler på gode steinbedsplanter:
Teppedannende, puteaktige og slyngplanter. Disse vil dra nytten av varmen fra de oppvarmede steinene.
  • Takløk (sempervivum),
  • sedumplanter (finnes i mange fasonger og farger),
  • Timian som kryper ut som små tepper og tuer av hageputer. Dette er noen eksempler på planter som får et stein- bed til å bugne i farge og fasong.
  • Er man riktig flink å planlegge, så kan man sette ned krokus, perleblomst og snøklokker på høsten. Da får du en tidlig start på våren i steinbedet.

Et steinbed er veldig lettstelt. Litt vanning ved mye tørke og litt luking om våren, da har du gjort det meste av det som kreves.
Tips fra våre Solhagen kollegaer hos Antons Hagesenter i Kirkenes.