Bedriftsnavn

Gartneriene og hagesentrene for et hardført klima

Hvordan lykkes med egen avling - punkt for punkt

Elementære elementer:  Jord - Frø  - Vann - Gjødsel

 

Jord. 

Det er viktig at frøene faller i god jord. Så- & kaktusjord er svakt gjødslet og finsiktet med mye sand. Den er luftig og vil gi god drenering. Når priklingene skal pottes om så kan du gå over til vanlig blomsterjord.

 

Frø

Før du sår bør du lese dyrknings veiledningen på posen. Det er varierende spiretemperatur og såtid på de forskjellige sortene. De fleste sorter kan med fordel såes inne for omprikling og senere utplanting, når faren for frost er over. Ved hjelp av god merking vil du alltid raskt finne den viktigste informasjonen først, direkte på frøposens fremside! 

 
Hva skal man plante i?
Det finnes en rekke forskjellig produkter på markedet som kan hjelpe deg med å få til en egen avling. De rimligste produktene finner du kanskje i eget hus i form av bøtter og kar.  Det viktigste er at det er hull i potten/karet slik at du ikke overvanner. Det er også viktig å kunne følge med på utvikling av røttene uten at du ødelegger de. En pluggboks som er avbildet er en god investering for en nybegynner. Husk på at det alltid skal dekkes til med plast/lokk før spiring.
 
Hvor mye lys er det behov for?
Planten må stå lyst. Jo mer varme plantene får, jo mer lys vil de trenge. Dersom du ikke har tilleggslys, eks. lysstoffrørlamper, må du ikke så for tidlig. Da vil du få lange, bleke spirer. Små planter vil ha godt med lys, men ikke direkte sollys.
 

Gjødsel

Det er viktig å merke seg at alle planter vil ha gjødsel. Men det er også viktig at man ikke skal overgjødsle. Følg anvisning på produktet! Når det gjelder gjødsling av  frø/spirer så skal man ikke gjødsle før spiren har blitt priklet om og har utviklet røtter som når ut til veggen/bunn av potta.

 
Noen tips på veien!
 Brukes vanlig plantejord kan det med fordel innblandes litt sand. Jorden bør være gjennomfuktet ved såing.
 Før du sår bør du lese dyrknings veiledningen på posen. Det er varierende spiretemperatur og såtid på de forskjellige sortene.
 De fleste sorter kan med fordel såes inne for omprikling og senere utplanting, når faren for frost er over.
 Sår du i vinduskarmen og har liten plass, bør du ikke så før 4-6 uker før ut de kan flyttes i hobbyveksthuset eller ut.
 I drivhus eller hagestue med lys, kan du så 8-10 uker før utplanting. For tidlig såing gir lett lange og svake planter
Hvis frøene er veldig små så kan du brette ett hvitt ark i 2 - og bruke arket til forsiktig å drysse frø ned i potta.
 Frø dekkes med ett lett lag jord, tilsvarende frøets tykkelse. Helt små frø skal helst trykkes lett mot jorden eller dekkes med et tynt lag fin sand.
 Etter såing, dekk med klar plast eller glass for å holde på fuktigheten, og sett til spiring på anbefalt temperatur.
 Normalt er det ikke nødvendig å vanne under spiring, men pass på at det ikke tørker ut.
 Sommerblomster spirer ofte fort og godt, mens stauder har noe lenger og varierende spiring.
 NB! Når det har spirt, må dekking fjernes.
 Ikke vær redd for å fjerne noen spirer hvis det er for mange i en potte.
Når plantene har fått 2-3 bladsett, skal de prikles forsiktig om i potter med gjødslet jord.
Plant ikke for tett, da strekker planten seg.
Planten må stå lyst. Jo mer varme plantene får, jo mer lys vil de trenge. Dersom du ikke har tilleggslys, eks. lysstoffrørlamper, må du ikke så for tidlig. Da vil du få lange, bleke spirer. Små planter vil ha godt med lys, men ikke direkte sollys.
 Når planten har utviklet røtter som når frem til "veggen" og/eller bunnen av potta så er det på tide starte med gjødsel. Følg anvisning på gjødselproduktet.
 Før utplanting må plantene herdes for skarpt sollys og lav temperatur. Sett den ut på et lunt sted og unngå direkte sol.
 Om natten må de settes inn eller dekkes.
 Etter noen dager kan de plantes på vokseplassen, dersom det er fritt for nattefrost.