Bedriftsnavn

Gartneriene og hagesentrene for et hardført klima

Tips om Hagehortensia

I slutten av juni får vi inn våre populære og nydlige hagehortensia til våre hagesentre. Det er stor rift om denne planten som holder seg stor og kraftig til langt upå høsten. Vi får også mange spørsmål om hvordan best bevare planten - her kommer noen tips:
Blå eller rosa blomster
Hortensia reagerer på pH-verdien i jorda og derfor kan en oppleve at blomsten skifter farge. Dyrkes planten ved lav pH vil blomsterfargen bli blå eller lilla. Dyrkes planten i en alkalisk jord med høy pH vil blomsterfargen bli rød eller rosa. Det er bare de hvite sortene som ikke skifter farge uansett surhetsgrad i jorda. Vil du bevare dine blå hortensiaer må de derfor ha næring som for surjordsplanter.
Planting
De største Hortensiaene leveres i store potter med en ”grind” som støtter opp planten. Ved ompotting så kan du beholde støtten ved å skjære ut bunnen av potten som planten kommer i – og deretter flytte planten med grind over i ny potte – eller i bed.

Plassering:
Hortensia ønsker sol og delvis skygge i fuktig, veldrenert jord.  Sett den på et lunt sted – og pass på at den får nok vann gjennom hele sesongen. På dager med sterk sol bør planten få litt skygge.

Stell og gjødsling:
Planten tåler ikke å tørke ut. Benytt gjerne gjødsel for å sikre god næring til jorden.

Beskjæring:
Blomstene varer gjerne i opptil 2 måneder. Ny knopp settes året før de blomstrer – så pass på at du ikke beskjærer for sent – da mister du blomstringen påfølgende sesong. SÅ husk – beskjæring rett etter avblomstring - de nye skuddene skal ikke beskjæres.

Overvintring:
Hagehortensia er ikke så hardfør at den vil klare seg ute gjennom vinteren her i Nord-Norge. Du kan gjøre et forsøk med å oppbevares inne i en krukke og settes i en kald kjeller eller i et kjølerom om vinteren. Gi de litt vann av og til og la de få lys fra janua/februar. Igjen, det er viktig at planten ble beskjært rett etter blomstring – hvis ikke vil den ikke blomstre året etter.