Bedriftsnavn

Gartneriene og hagesentrene for et hardført klima

Flerårige vekster - Stauder

Godt komponerte blomsterrabatter er vakre å se på. En god ide er å blande flerårig vekster og ettårige sommerblomster slik at du tidlig kan få glede av bedet.  Når man skal velge ut stauder til bedet så bør man plante minst tre eksemplarer av samme sort. Tenk også litt på fargene du velger slik at de harmonerer med hverandre.

Årets staude 2015 Mørkkongslys

Verbascum Nigrum var

Mørkkongslys har en tett lav rosett av store mørkegrønne blad. Høyreist, vanligvis ugrenet stengel med lange blomsterspir. Hvite små blomster med mørk fiolett midte.

Årets staude blir valgt ut av staudegruppen i Norsk Gartnerforbund. Formålet er å fokusere på gode staudesorter som fortjener å bli bedre kjent. Dette kan være nye og lovende sorter, eller gamle sorter som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener.

Vi i Solhagen følger opp dette ved å ta inn denne stauden i vårt sortiment. 


Stauder som blomstrer om våren
De vårblomstrende staudene er ofte lave steinbedplanter som opprinnelig kommer fra fjellområder eller steder langt nord i verden. I slike områder er vekstsesongen kort, og plantene må blomstre tidlig for å rekke å utvikle modne frø før høsten kommer, forteller OBP. Planter som brer seg utover og dekker bakken godt, gir ugress (spesielt frøugress) mindre sjanse til å etablere seg. Ved å velge planter som har forskjellig blomstringstid, vil det alltid være noe som blomstrer i hagen.
Sommerblomstrende stauder
Stauder blir mer og mer populært, siden de er hardføre og kommer igjen år etter år, og fordi utvalget av farger og vokseformer er stort. Bland planter med frodig uttrykk, som Storkenebb og Kattemynte, med mer strukturerte Salvia, Hosta og prydgress. Blomstrende stauder og busker gir farge i hagen hele sesongen, og trenger ikke ekstra pass hvis du drar på ferie. Kilde: OBP

Høstblomstrende stauder

Velg ut stauder som kan forlenge sommeren! Det finnes en rekke flerårige stauder som kan pynte opp i bedet når sommeren takker av. Et godt eksempel er blant annet Floks.

Stauder for steinbed
Her har vi valgt å presentere et utvalg stauder som kan passe i steinbed og andre steder med skrinn jord uavhengig av blomstringstiden. Et lite Eldorado for deg som har fjellhager som du ønsker å beplante, for de som kanskje har litt skrinn jord enkelte steder i hagen eller om du har en steinmur du ønsker å pynte opp.