Bedriftsnavn

Gartneriene og hagesentrene for et hardført klima

Hage- og blomstertips

Vi i Solhagen tror nok at alle og enhver kan trenge hagetips når tiden har kommet til å hente frem sine grønne fingre og begynne å luke, plante og gjødsle.  Og ikke minst - tips om hvordan få det til å gro når man er bosatt i det litt kalde Nord-Norge!  

For de av dere som har vært så heldig å besøke Botanisk Hage i Tromsø (bildet) vet at det går an! Der bugner det over av stauder i alle slags former, størrelser og farger.

Noe av hemmeligheten består av å velge rett sort som egner seg i de nordlige strøk - men selvfølgelig - det er også flere elementer som spiller inn. På disse sidene legger vi ut artikler etterhvert som våre gartnere har nyttig informasjon å dele med dere.
Såing av frø - skikkelig kortreist avling!
Er det vanskelig? Hvorfor blir spirene så lange og tynne? Når og hvor mye skal jeg tynne ut? Mange spørsmål som krever svar!
Vi vil gjerne vise dere at det er mulighet for å få å dyrke selv her i Nord-Norge også. Du finner tips om dette i denne artikkelen.
 
Beskjæring
Det er ikke noe fast regel for når du skal beskjære,  men det er fint å gjøre det før løvsprett.   Det skal helst ikke være minusgrader i lufta de nærmeste dagene etter beskjæring. Les mer om dette tema.
 
Tips om anlegg og stell av plen
Når skal man egentlig anlegge plen? Vår, sommer eller høst? Hvor mye skal den gjødsles? Hvordan kan man bli kvitt mose og andre ugressplanter du ikke syntes noe om? Les mer på disse sidene å se om du kanskje lærer noe nytt!

 

Klematis i Nord-Norge

Klematis er en klatreplante som lett klatrer på andre trær og busker, men helst på en pergola, espalje eller netting. Du kan også plante de i krukker på en veranda eller hvor du nå enn klarer å finne en liten plass hvor den kan passe inn.  Røttene har behov for skygge - og dette kan du lett skape ved å for eksempel sette ned en annen bunndekkende plante sammen med Klematisen. Les mer..

 
Tips om hageroser
Det finnes en rekke roser som egner seg godt i de Nord-Norske hager. Vi har plukket ut et utvalg som egner seg her i nord - og du kan lese mer om hvordan de skal plantes, gjødsles og stelles på denne siden.
 
I slutten av juni får vi inn våre populære og nydlige hagehortensia til våre hagesentre. Det er stor rift om denne planten som holder seg stor og kraftig til langt ut på høsten. Vi får også mange spørsmål om hvordan best bevare planten - her kommer noen tips...
 
Tips om stauder
Når staudene dukker opp om våren så er det alltid like spennende å se om den vil vokse større enn i fjor - om den gir like mye blomster - eller om den dukker opp i det hele tatt.
Hvis du nå skal lage deg et nytt staudebed så har vi noen tips og råd som kan være nyttig for staudene - både denne sommeren og for de kommende år.
 
Tips om Rhododendron
Skal du plante ned Rhododendron for første gang eller har du en fra før som kanskje ikke blomstrer slik du hadde tenkt? Kanskje du på denne siden kan finne ut hva som skal til for å få den vakre busken til å vokse og gro.
 
Om du lykkes å få til denne planten så vil du virkelig få en virkelig vakker plante i hagen. Du må bare være tålmodig ved nyplanting for det vil gjerne gå et år eller to før de blomstrer. Les mer her...
 
Du trenger ikke store plassen for å kunne lage deg din egen jordbæråker.  En 10 – 12 planter kan gi deg mange bær gjennom hele sesongen.  Du får plass til 10 planter på 1 x 2 meter.
Her er noen tips slik kan du anlegge en jordbæråker.