Bedriftsnavn

Gartneriene og hagesentrene for et hardført klima

April - de første vårtegn

I denne måneden har du sjanse på å se de første vårtegnene. Hager og balkonger våkner til liv igjen og nå er det på tide å finne frem hageutstyret. Det er lurt å starte nå slik at du kan ha mest mulig klart til sommersesongen.
 
Det er fortsatt ikke for sent å så frø! Se på tips siden om ”såing av frø”.

 
En sterk vårsol

Beskytt bartrær og rhododendron mot sterk vårsol gjerne med en striesekk. Mens vi venter på at telen går er det viktig å beskytte bladene til plantene. Når jorden er opptint er det greit å fjerne beskyttelsen.

Jutevev beskytter mot kulde, vind og sterk vårsol. Egner seg bra for roser i bedet, klatreroser og vintergrønne vekster. Passer også som skyggevev til vintergrønne planter som buksbom, rododendron og tuja. Ved å skytte plantene reduseres risikoen for frosttørke som ofte oppstår på vårvinteren når solen varmer men når det fortsatt er kulde i jorden. Også egnet til skygging og isolering av drivhus og drivbenk.
 
Beskjæring

Beskjæring er lurt å gjøre i april – mai. Hovedbudskapet er: ikke vær redd for å ta i!! 

Vi har laget en egen side med tips om beskjæring. Her finner du tips om hvordan beskjære trær, rosebusker, bærbusker og frukttrær
 
Kalking og gjødsling av plen

Dersom det fortsatt er snø i hagen legges kalken over snøen. Den vil da etter hvert trekke seg nedover. Hvis du er plaget av måker kan du blande kalken med organisk gjødsel. Hvis ikke gjødsler du når kalken er borte. Beregn ca. 25 kg kalk pr. 100 m2.
Gjødsling er det viktigste du gjør om våren. Bruk det overalt; på busker, trær og plen. Til plenen beregnes 5-7 kg kunstgjødsel pr. 100 m2. En plen i god vekst gir mindre mose. Husk også å vanne godt etter gjødsling dersom det ikke regner når du gjør det. Man kan også gjødsle plenen med organisk gjødsel.